Villa Elfhög

Om Villa Elfhög

Av Bertil Ilhage

Villa Elfhög kan med fog ses som ett ”systerhus” till Nolhaga slott, som Adrian ritade något år senare.

Villa Elfhög, där Trollhättebygdens Släktforskare från oktober 1999 har sina lokaler, byggdes 1878-80 av Antenor Nydqvist, en av NOHAB:s grundare.

Den byggdes som en representationsvilla och familjebostad, ritad av Adrian C. Petersson, som även ritat gamla Tingshuset i Trollhättan, Nolhaga slott, Lysekils kyrka, Borås Järnvägsstation m fl pampiga byggnader.
Antenor Nydqvist hade då bott i Trollhättan i 30 år och haft familj sedan 1858, då han gifte sig med Eleonora Petersson, grosshandlardotter från Norrköping, så det var knappast en småbarnsfamiljs behov som styrde utformningen.

Huset är numera en kulturhistorisk klenod, såväl exteriört som interiört, och ägs av Trollhättans kommun. Det sägs att det utformats med förebild från franska 1500-tals slott.
Den 2 våningar höga framsidan mot älven har en enkel entré och en präktig gjutjärnsbalkong med gjutjärnspelare, säkerligen god PR för NOHAB:s gjuteri!
Baksidan har 3 våningar och en liknande gjutjärnsbalkong.
Den ovanligaste utvändiga detaljen är de 4 minitornen med små takterasser, försedda med prydliga gjutjärnsstaket.

Invändigt är det den magnifika eleganta trappan som ger det dominerande intrycket.
Hela interiören fick en varsam restaurering i mitten av 1980-talet, då man försökte återställa den i ursprungligt skick.
Av de många fina rummen hyr släktforskarföreningen 2 mindre rum i sydöstra hörnet av andra våningen.